Border Collie ett energiknippe

Energiknippet nummer ett. Omöjlig att trötta ut, förutom när man ger den möjlighet att få utlopp för sin vallningsinstinkt. Det är inte helt utan anledning man döper sin Border Collie till namn som Turbo, Tudor, Rally, Fly, Speed och så vidare. Här har ni en hundras som gör 1-100 km/h på ”en” sekund. Du behöver bara kasta en blick på herdestaven och visselpipan så studsar den upp på sina fyra svartvita ben, redo att vara dig till lags.

– Husse, vad ska vi göra?
– Flytta djuren på nytt bete, klippa får, dela av…Säg bara, så hjälper jag till!

Dombäcks Caesar i en fartfylld bild. Foto J Forsgren

Dombäcks Caesar i en fartfylld bild. Foto J Forsgren

En vallhund är en oumbärlig hjälp om man har djur. Det sägs att en enda hund gör tolv mans arbete när det kommer till djurhantering. En djurägare får i regel bättre slaktvikt på sina djur på grund av att han med hjälp av hunden lättare kan flytta dem på nya beten. Oftast är det inga problem att samla ihop djuren för till exempel klippning, avskiljning av lamm och så vidare, när man har sin hund till hjälp. Är det något djur som kommit ut till det grönare gräset på andra sidan kan hunden effektivt hjälpa dig att få in dem på rätt sida. Bönder har dagligdags hjälp av sin vallhund när det ska mjölkas. Då slipper de eftersläntande kor som inte behagas mjölkas just den här dagen. Det sätter hunden stopp för. Poängteras bör, att det inte räcker med att köpa en Border Collie eller Working Kelpie och tro att man automatiskt har en fungerande vallhund. Det kommer att krävas många timmar för dig och din hund innan ni fungerar tillsammans med djuren. Du måste lära din hund att STANNA, oavsett vad som händer omkring den. Att ha ett kommando som SAKTA eller LUGN är ett plus. Den ska lära sig HÖGER och VÄNSTER, att GÅ BORT och att KOMMA. FRAMÅT är också ett kommando som är mycket användbart.

Vissa vallhundar måste tryckas ut från djuren för att inte stressa dem medan andra måste jobba närmare. En del jobbar aktivt med kroppen, kroppsvallare, medan andra fokuserar och flyttar djuren med ögonen, eyehundar. Att ha lite av båda egenskaperna på sin hund är det allra bästa.

När du fått samarbetet att fungera mellan dig och din hund har du en evigt trogen vän och arbetskamrat. Border Collien är en underbar gårdshund om du har fått denna kontakt med honom. Du behöver sällan vara orolig att han ska rymma från tomten, oftast håller han full kontroll över var du är någonstans. Du kan ju behöva hans hjälp.
-Jag finns här husse, alltid redo!

Kelly väntar på arbete. Foto M Sönnerlid

Kelly väntar på arbete. Foto M Sönnerlid

Ibland kan det vara lite frustrerande att alltid ha sin svartvita jycke runt hasorna hela tiden. Men, kom ihåg, han vill ju bara vara till lags. Ni jobbar ju tillsammans. Ett bra alternativ är att låta hunden ha en plats där han vet att han är ledig. Till exempel, en bur i köket, en hundgård eller bäddplats. Border Collien lär sig snabbt att stället betyder ledig.
-Nu kan jag ta det lungt, husse behöver mig inte för stunden, rast och vila, skönt!

Att låta sin vallhund just valla djur är ett utmärkt sätt att låta den få utlopp för sin instinkt. Han aktiveras, både fysiskt och psykiskt, kanske hellre det senare. Får hunden detta har du i regel en harmonisk hund, som kan bara den bästa sällskapshund, knähund, kelgris och vän som går att få. Dessutom minskar du risken avsevärt att hunden börjar valla bilar, barn, cyklister och dylikt, som annars kan vara väldigt lätt hänt.

Border Collien är allmänt känd för att vara lydig och lättlärd. Men här får man SE UPP! Just därför att den är så lättlärd så är det lika lätt att lära den fel saker. Dessa fel är det inte alltid lika lätt att få bukt med sedan. Du måste vara oerhört konsekvent med hunden och tydligt visa vad du vill att han ska göra.

Funderar man på att köpa en Border Collie bör man inte bortse ifrån att det faktiskt är en utpräglad vallhund man tänker skaffa. Ha i åtanke att låta honom/henne få utlopp för sina instinkter på djur, under kontrollerade former. Du kommer säkerligen att upptäcka att det är detta hunden är skapt till och ni kommer förhoppningsvis att få det underbart roligt tillsammans.