Skötsel

Border Collien behöver samma skötsel som alla andra hundar. Kloklippning, borstning av pälsen och bra foder är en självklarhet. Har man hunden som arbetskamrat i ladugården är det viktigt att man sköter hundens klor. Det är lätt att en för lång klo går av i den hårda arbetsmiljön och det är inte roligt att stå utan hjälp bara för en sån sak. Eftersom Border Collien ofta är långhårig är det viktigt med skötsel av pälsen. Det är ofta mycket smutsigt inne i en lösdrift hos kor eller får och hunden måste lära sig att han skall spolas av efter avslutat arbetspass. När Bordern sedan torkat är det bäst att borsta igenom pälsen för att undvika att håren tovar ihop. Det är särskilt viktigt att borsta ut håren bakom öronen och på bakbenen då det är där det oftast blir tovor.

Jag brukar förorda att man omedelbart då man fått hem valpen lär den att ligga i en bur då den skall vila. Border Collien har en förmåga att trippa med varhelst man går. Min första hund följde till och med med mig in i duschen. Valpen stressar lätt upp sig av detta och det är bara skönt för den att få lägga sig i en bur där den vet att den skall vila. Det är viktigt att övriga familjemedlemmar också lär sig att när valpen är i sin bur skall den vara ifred. Första gångerna valpen placeras i bur kommer den naturligtvis att skrika och opponera sig väldeliga, men det går väldigt snart över. Ge inte upp och ta inte ut valpen ur buren innan den lugnat sig och sovit en stund. Snart kommer den att trivas mycket bra i buren och självmant gå in och vila i den.

Det man skall vara uppmärksam på när man skaffat sig en Border Collie är att skyndsamt avstyra alla hundens försök att börja valla bilar, cyklar, hundar och barn. Så fort man ser en tendens att valpen tänder på sådana saker och börjar valla allt annat än får eller nöt måste man direkt korrigera det beteendet. Det finns stor risk annars att beteendet blir mycket svårt att bryta. Vallningsinstinkten är mycket stark hos dessa hundar. Tänd istället valpen på får eller nöt. Jag tycker det är bra om valpen får tända till tidigt. Då vet valpen vad den skall göra i framtiden och risken för ”snedtändning” minimeras.

Foto A Jonsson

Foto A Jonsson

Border Collien är en arbetsmaskin. Men, den behöver också avkoppling. En härlig skogspromenad tillsammans med arbetskamraterna behövs emellan arbetspassen.