Vallhundsträning

När man skall träna en vallhund gäller det att ta god tid på sig och ha mycket tålamod. Border Collien är mycket klok, men man får inte glömma bort att det faktiskt är en hund. Det gäller för mig som tränare att förklara på ett sådant sätt att hunden kan förstå. Allt för ofta ser jag hundtränare tappa tålamodet och ilskna till. Det tråkiga är att det för det mesta inte är hunden som gjort fel utan det är föraren som inte klarat av att förklara på ett sätt som hunden förstår. Tänk noga igenom situationen innan du blir arg; kanske är det du som förklarar på ett för hunden icke korrekt vis. Ilska löser på inget vis ett träningsproblem. Bättre är då att avbryta lektionen direkt och gå hem och fundera. Återuppta träningen då du är på gott humör och fått chans att tänka igenom hur du skall förändra träningen så att hunden förstår.

Joakims unga Border Collie Jimi sköter sig alldeles utmärkt. Foto Edvin Forsgren

Joakims unga Border Collie Jimi sköter sig alldeles utmärkt. Foto Edvin Forsgren

Border Collien är en mycket trogen medarbetare och han kan jobba till dess han stupar för din skull. Det gäller verkligen att ge hunden den möjlighet att utvecklas han förtjänar och det kan du bara uppnå genom att respektera hunden och genom att på ett klokt och balanserat sätt träna upp din unghund.

Det är inte möjligt att på egen hand träna upp en Border Collie till färdigutbildad vallhund om man är nybörjare. Man måste ha hjälp av en vallhundsinstruktör eller av någon person man vet har tränat upp ett antal hundar till fungerande vallare. I annat fall är risken mycket stor att man förstör det vallhundsämne man införskaffat. Ta kontakt med lokalklubbarna för att få reda på vilken instruktör som finns nära dig.

Dombäcks Nero väntar på att få börja arbeta. Foto A Jonsson

Dombäcks Nero väntar på att få börja arbeta. Foto A Jonsson

Vila

När man börjar träna sin Border Collie blir man ofta som förare mycket tänd på uppgiften. Risken är då stor att man håller för långa träningspass. Hunden kan bli mycket trött, kanske inte kroppsligt men mentalt. 10-minuterspass kan räcka långt. Tränar man för länge blir resultatet bara sämre och sämre och det hela slutar med att det går riktigt dåligt. Det bästa är om man kan dela upp träningen på två korta pass per dag med en längre vila emellan.

Man måste också låta hunden få några dagar emellan träningsdagarna då den inte behöver tränas alls. Tag istället långa stärkande promenader och låt Border Collien koppla av. Om det är något i träningen som du som förare inte kan få hunden att förstå, så kan det faktiskt lossna om hunden får några dagar på sig att i lugn och ro tänka igenom vad det är du vill.

Har jag tid?

Det allra viktigaste jag skall tänka igenom innan jag köper en vallhundsvalp är om ”jag har tid”. Allt för ofta har man sett Border Collies som köpts in till lantbruket i tanke att de skall hjälpa till på gården, som sedan fått tillbringa resten av sina liv fastbundna. En Border Collie har mycket i sina gener, men man kan aldrig bara börja låta den jobba. Man måste vara beredd på att lägga ner mycket tid på att träna hunden. Om man inte kan ta sig den tiden tycker jag det är att föredra att köpa en äldre, redan färdigtränad hund. Den kommer att kosta mycket mer, men man får en hund som kan börja jobba direkt.