Hundar tillsammans med andra djur

En hel del husdjursägare har mer än ett sorts husdjur i hemmet och att blanda hundar med andra husdjur är då ganska vanligt. Men det är alltid värt att tänka till lite innan man tar detta steg.

Medan hundar alltid har sin egen personlighet finns det drag som delas mellan många om inte nästan alla hundar i en given ras. Att ta sig tiden att efterforska vad ens hund historisk sett avlats för att göra kan hjälpa till att informera vilken typ av husdjur de kanske bäst passar ihop med.

Ta som exempel en Jack russell terrier. Dessa hundar har en kraftig jaktinstinkt som inte går att träna bort helt och hållet. Små djur som fåglar, hamstrar och till med katter kan de därför instinktivt se som bytesdjur.

En annan ras som avlats för att användas som vallningshund kan i sin tur få för sig att kontrollera andra husdjurs rörelse och vilja föra dem dit den tycker de hör hemma. Och det kanske inte är så uppskattat för något som en katt eller kanin.

Trots detta är nog hund och katt faktiskt en av de vanligaste kombinationerna. De är ju ändå våra två vanligaste husdjur i Sverige. Ska man skaffa katt är det viktigt att tänka på att ge dem platser där de kan få vara ifred. Något som en vägghängt klösträd de kan klättra upp i är en bra idé. På sajten Supercat finns det bra exempel på sådana klösträd.

Men det gäller inte bara att tänka på hunden. Det andra djuret bör självfallet också vara ett som klarar av närvaron av andra djur och inte blir allt för stressad av dem eller deras försök att leka. Att fråga andra djurägare eller liknande kan vara ett bra sätt att samla information om detta.