Bygg en egen hundgård

Att bygga en hundgård på egen hand är inte något särskilt avancerat jobb. Det är något de flesta kan göra med hjälp av enkla verktyg. Här ger vi dig några tips och råd innan du börjar.

shutterstock_137357879

  • Välj mellan en gjuten platta eller enbart singel på markduk som grundläggning. Är din hund benägen att gräva är det klokt att välja det förstnämnda, annars är risken stor att den gräver sig ur hundgården. Markduk är smart om du vill undvika ogräs i hundgården.
  • Välj modell efter din händighetsgrad. De flesta hundgårdar levereras i sektioner, kompletta med skruvar och förborrade hål för enkel montering. Den som föredrar DIY kan istället köpa lösa stolpar och hundgårdsnät på rulle och bygga sin hundgård helt på egen hand. Det är förstås lite krångligare, men blir billigare än färdiga sektioner. En utförlig guide till att bygga sin egen hundgård  hittar du här.
  • En skyddad del till hunden, där den kan dra sig undan väder och vind, är viktigt. Vissa väljer att lägga tak över hela hundgården – ett bra alternativ för vallhundar som kan hoppa högt – men komplettera då gärna med en isolerad koja. Detta gäller särskilt om hunden kommer att vistas mycket i hundgården. 
  • Kojan ska vara en trygg plats för hunden. Några saker att tänka på, förutom isolering, är att skapa en ljudfri miljö. Välj om möjligt papptak före plåttak och konstruera en ingångslucka som stänger ute ljud. Att enbart såga upp ett hål i väggen släpper både ut värmen och in ljud som kan oroa hunden. En lucka som är tätslutande med aluminiumram är ett bra alternativ för den som vill köpa en färdig produkt. Tänk också på att anpassa luckans storlek efter din hund.
  • Ett sista tips är att börja med att läsa igenom Jordbruksverkets regler för hund- och rastgårdar. Reglerna ska följas – de finns till för hundens bästa!