Hundens bästa skydd mot fästingar under sommaren

Sommaren är en härlig tid för både hundar och deras ägare. Det är en tid för promenader i skogen, lek på ängarna och utflykter till stranden. Men sommaren är också högsäsong för fästingar, och de små blodsugarna kan utgöra en stor fara för våra fyrbenta vänner. Att skydda din hund mot fästingar är därför en viktig del av sommarens rutiner. Här får du tips på hur du bäst kan skydda din hund mot fästingar under sommarmånaderna.

Skydda din hund mot fästingar

Hos sniberups.se hittar du allt du behöver för att skydda din hund mot fästingar. Deras breda sortiment inkluderar effektiva fästinghalsband, spot-on-preparat och naturliga produkter, allt noggrant utvalt för att hålla din hund säker under sommaren. Sniberups.se erbjuder snabb leverans och konkurrenskraftiga priser, vilket gör det enkelt och bekvämt att förbereda din hund för fästingsäsongen. Besök sniberups.se för mer information.

Regelbunden kontroll

Att regelbundet kontrollera din hund för fästingar är en av de mest effektiva metoderna för att minska risken för fästingburna sjukdomar. Efter varje promenad, särskilt i skog och högt gräs, bör du noggrant gå igenom din hunds päls och hud. Var särskilt uppmärksam på områden runt öronen, halsen, magen och mellan tårna. Använd gärna en fästingkam för att lättare hitta fästingarna. Ju snabbare du upptäcker och tar bort en fästing, desto mindre är risken att din hund drabbas av en fästingburen sjukdom.

Fästingmedel och halsband

Det finns flera olika typer av fästingmedel som kan hjälpa till att hålla fästingarna borta från din hund. Spot-on-preparat, som appliceras på huden, och fästinghalsband är två vanliga alternativ. Spot-on-preparat ger skydd genom att sprida ett ämne över hundens hud som fästingar ogillar. Fästinghalsband innehåller aktiva ämnen som avvisar och dödar fästingar. Dessa medel är oftast effektiva i flera veckor och kan vara ett bra komplement till regelbundna kontroller.

Naturliga alternativ

För de som föredrar naturliga alternativ finns det flera metoder att prova. Ett populärt alternativ är att använda eteriska oljor som lavendel, eukalyptus och citrongräs. Dessa oljor kan blandas med vatten och sprayas på hundens päls innan en promenad. Tänk på att alltid späda ut eteriska oljor och att testa på ett litet område först för att säkerställa att din hund inte reagerar negativt.

En annan naturlig metod är att använda vitlök i små mängder i hundens mat. Vitlök sägs göra hundens blod mindre attraktivt för fästingar. Det är dock viktigt att vara försiktig med mängden, eftersom för mycket vitlök kan vara skadligt för hundar.

Säkerhet i hemmet och trädgården

För att minska risken för fästingbett kan du också göra din trädgård mindre attraktiv för fästingar. Håll gräset kortklippt och rensa bort lövhögar och annat organiskt material där fästingar kan trivas. Om du bor i ett område med mycket fästingar kan det också vara värt att överväga en professionell fästingbehandling av din trädgård.

Inomhus kan du minimera fästingrisken genom att hålla din hunds sovplats och andra områden där den spenderar mycket tid rena. Tvätta hundens sängkläder regelbundet och använd dammsugare med hög sugkraft för att hålla golv och möbler fria från fästingar.

Besök hos veterinären

Om du misstänker att din hund har blivit biten av en fästing eller om du ser symtom som feber, trötthet, svullna leder eller aptitlöshet, bör du omedelbart kontakta en veterinär. Vissa fästingburna sjukdomar kan vara livshotande om de inte behandlas i tid. Din veterinär kan också ge råd om de bästa förebyggande åtgärderna och rekommendera produkter som passar just din hund.

Genom att följa dessa tips och vara uppmärksam kan du hjälpa din hund att njuta av sommaren utan att behöva oroa dig för fästingbett och fästingburna sjukdomar. Ett aktivt förebyggande arbete är nyckeln till en fästingfri sommar för både dig och din fyrbenta vän.